20.4.07

Mit vit?

Miten se on aina niin, että vain perjantaisin on aikaa kirjoittaa. Tarkoittaako se sitä, että vain perjantaisin, kun työviikko on ohi, on aikaa ajatella. Vai juuri päinvastoin sitä, että kirjoittaminen (ainakaan tällaisten juttujen) ei juuri aivotyötä tarvitse.. Selvinnee (monien muiden juttujen ohella) siellä viimeisellä tuomiolla?

SYL valitsi uuden kopo-sihteerin keskiviikkona. Paljon työtä ehdokkaille ja valitsijoille. Sitä lopullista vastuunkantoa. Siihen liittokokous on hallituksen valinnut.

Mikä siinä loppujen lopuksi on, että henkilövalinnat kiinnostavat ihmisiä kaikista eniten. Siis ihan aidosti? Mistä se johtuu? Onko se jotenkin läheisempää? Mistä ihmeestä se tunteiden palo kumpuaa? Opiskelijapolitiikassa henkilövalinnat kiinnostavat ihmisiä jopa enemmän, kuin ne ihan vitun tärkeät kopo-jutut. Ja kun on siis kyse kopo-sihteeristä, ovat kaikkien ylioppilaspamppujen tuntoelimet vähintään tuplasti yliherkällä päällä.

Mutta siinä kohtaa, kun jengi tulee lankoja pitkin Lapinrinteeseen ja uhkailee erinäisillä jatkotoimilla on jotain lievästi sanottuna pielessä, ymmärtääkseni nykyvaltioneuvoston kielellä tilanne on way out of line. Jos täysin ulkopuolisena koko valintaprosessista tehdään johtopäätöksiä ihmisten pätevyydestä tai sopivuudesta, ollaan kävelemässä aikas heikoilla jäillä. Häviäminen ei ole mukavaa, mutta voittajan valinnan kyseenalaistaminen on täysin perseestä. Olen itse hävinnyt, joten tiedän, mistä puhun.

KY:n hallituksen blogissa pohditaan nimeä uudelle yliopistolle. Aika hauskoja, käykää katsomassa. Sitäpaitsi toisten blogien linkittäminen omaan blogiin on tosi blogiblogia. Tai siis mitä? Lumilapio?

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Mikä siinä loppujen lopuksi on, että henkilövalinnat kiinnostavat ihmisiä kaikista eniten. Siis ihan aidosti? Mistä se johtuu? Onko se jotenkin läheisempää? Mistä ihmeestä se tunteiden palo kumpuaa?"

Siitä, että mihinkään ei ole ylös kirjoitettu, että SYLn sihteeristössä on oltava poliittinen tasapaino, mutta valitettavasti tätä poliittista tasapainoa aina kuppilakeskusteluissa ja käytäviä pitkin uusia sihteereitä etsiessä hoetaan. Ymmärtäisin tämän, jos olisi syntymässä sellainen tilanne, että vaikkapa yhtä sihteeriä lukuunottamatta kaikilla sihteereillä olisi sama puoluekanta. Mutta vähän turhan usein kuulee, että paikalle etsitään demaria jne.

Ja kyllähän se vähän hämmästyttää, jos on ollut USEITA todella paljon kokeneempia hakijoita, joita on pidetty aiemmissa sihteerinviroissaan todella pätevinä, mutta joiden puoluekanta on "väärä".

12:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sitähän se just tarkoittaa. Perjantaisin Helsingin=Sanomain tv-liitteessä esiintyy myös edukseen erilaisia ihmisiä, tällä kertaa porvareita jotka ajattelevat että jos on varaa ostaa oma kämppä niin sitä omistaa koko kaupungin.

1:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

Väkisin hiipii mieleen ajatus siitä, että henkilövalintoihin pureudutaan eniten, koska se vaan on niin helppoa. Ihmisistä voi heti sanoa, että pidänkö vai en, välittämättä siitä, perustuuko se oikeati joihinkin faktoihin vai ei. Sitä paitsi näistä kommentointi on helpompaa kuin niihin "vaikeisiin kopoasioihin" oikeasti pureutuminen.

Mutta ei kait tässä. Epäilemättä on päteviä henkilöitä taas valittu (ei oikeasti mitään hajua), mutta on vaikea uskoa, että SYLH urpoilisi näin tärkeän asian kanssa.

Se, kuinka paljon valinta on sopivuutta ja "hyvää tyyppiä" on tietenkin vaikeata arvioida. Uskon, että hallituksen puhelimet soivat jatkossakin, "väärien" henkilöiden tultua valituiksi. Urpoista tämä maailma ei koskaan pääse.

9:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

Se valinnoissa eniten hämmentää ja kiukuttaa, ettei kunnon kriteereitä ole tai julkisteta missään ja vaikka kuinka aikaa kuluu, niin on edelleen suotuisaa olla hyvän tyypin maineessa, oikea puoluekirja taskussa ja hyväveli-verkoston jäsen, jota joku luottohenkilö rummuttaa niin sisä- kuin muissakin piireissä. Kunpa sen yläpuolelle päästäisiin joskus ihan aidosti...

12:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Aivan niin, koskaanhan ei mihinkään valita sitoutumattomia, ei-kaikkien-mielestä-hyviä-tyyppejä tai varsinkaan naisia? Tietenkin on varmasti totta, että demareiden valinta on aina pahasta ja täydellisen väärin..

Olettamus siitä, että valittuja aina "rummutettaisiin" etukäteen ja heidät valittaisiin juuri siitä syystä, on aikas kummallinen. Lienee vailla tietopohjaa?

2:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Olisikohan mitenkään mahdollista, että valinnat tehdään lähtökohtaisesti pätevyysperustalta ja toissijaisesti millään muulla? Millään puolueryhmällä ei ehkä sittarivihreitä lukuunottamatta ole pitkään aikaan ollut SYLn hallituksessa enemmistöä, eikä poliittisilla olisi diilissäkään kuin kaksi ääntä.

Poliittisten osuus SYLn työntekijöistä on varmasti suurempi kuin heidän osuutensa yo-liikkeen aktiiveista. Voisikohan sillä, että poliittiset toimijat ovat useimmiten huomattavasti enemmän kartalla ja monipuolisempaa kokemusta omaavia kuin ainejärjestöjen hupi- ja hyppyvastaavat (sit.), olla jotain vaikutusta asiaan?

Sillä vaikka on totta, ettei puoluekanta saa olla erityinen ansio, ei se saa olla mikään haitta tai rasitekaan. Yo-kunnissa ajatellaan aivan liian usein, että puoluekirjan ottaminen tarkoittaa sitä, ettei ajettaisi opiskelijaliikkeen etua tai että oma ajattelu loppuu kuin seinään. Tämä on joko typeryyttä tai sitten tietoista valehtelua, jonka käyttövoimana on omahyväisyys tai jonkinlainen henkilökohtainen kauna.

8:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Henkilövalinnat kiinnostaa samasta syystä kuin helpoista asioista valittaminen yleensäkin: On parasta syyttää tekijöitä niin ei tarvitse oikeasti miettiä toiminnan sisältöä. Ylipäätään on parasta hyvissä ajoin tuomita tekijät, jotta ei tarvitse myöhemmin miettiä peiliin vilkuilemista, kun nämä yhteiset asiat eivät onnistukaan.

3:03 PM  

Post a Comment

<< Home