18.2.07

Törkeen hyvä vaalikone

Mun perusteesi on se, että nuoret innostuu politiikasta, kun politiikka on läpinäkyvää ja arvokeskeistä. Niimpä vaalikoneiden köykäiset yritykset saada (nuoremmat) kansalaiset innostumaan vaaleista ja politiikasta on hermostuttavaa seurattavaa. Puhumattakaan koko vaalinaluskeskustelusta: Kokoomus ja Keskusta: "Luvataan!". VM: "Ette voi luvata.". Demarit: "Ehkä luvataan jotain tuon suuntaista". Ketä kiinnostaa? Ainut raikas avaus on vihreiden perustulomalli, mikä sekin on liian monimutkainen normaaliin vaalikeskusteluun ja viimeistään pilataan muiden toimesta, kun toiset puolueet arvostelevat jotain yksityiskohtaa, kuten euromääräistä perustulon tasoa tms.

Vaalikoneisiin. Pohjanoteeraus on Maikkarin vaalikone, missä ei voi mitenkään vastata samalla tavalla kahteen kertaan. Se tarkoittaa myös sitä, että samaa ehdokasta ei voi saada toista kertaa. Varsinkin, jos vaalikoneen tekee ns. vaalikoneputkessa, useamman toisen vaalikoneen jälkeen, tuntuu ajattelun, kysymysten ja vastausvaihtoehtojen ymmärtäminen ihmeen vaikealta.

Yle on vastaavasti perustylsän näköinen, mutta surullisinta ovat kysymykset, joita lukiessa ihan aito politiikan tavis-kaveri ei osannut sanoa juuta eikä jaata. Vaalikoneen jälkeen vaalit kiinnostivat entistä vähemmän.

Nuorten vaalikone on luonnollisesti mielenkiintoinen ja monialainen, mutta arvatkaa mikä räjäytti potin? Irc-gallerian vaalikone! Yksinkertaisia kysymyksiä, provokatiivinen intro ja yksinkertaiset vaihtoehdot. Lisäksi vastausten pisteytys oli selvitetty koko kansalle ja sopivuudet oli esitetty niin vaalipiireittäin, puolueittain kuin valtakunnallisesti. Kysymyksistä oli äänestetty Galleriassa ja hurjaa kyllä, opintotukeen liittyviä kysymyksiä oli yhteensä neljä! Harmi vaan, että useampikin ehdokas saisi käydä täyttämässä vastaukset.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Törkeen hyvä vaalikone todellakin! Itekin löysin vihdoin ehdokkaan, jota äänestää. (ehkä...) Se huono puoli näissä ehdokasarvontakoneissa on, että 1 tai 2 kysymyksen muuttaminen saattaa muutta järjestystä kokonaan. Koita sit siinä päättää ketä äänestät. Surullisinta ehkä on, että jengi oikeesti luottaa yksittäisen ehdokkaan mielipiteisiin, vaikka puolueen kanta on loppupeleissä se ratkaisevin. Mut, koska vaalikoneviidakosta ei näytä löytyvän varmuutta, niin kai meikäläisen on pakko jalkautua ehdokkaiden pariin löytääkseni sen oikean...

5:31 PM  

Post a Comment

<< Home