25.2.07

Perustulo - pelastus ja painajainen?

Vihreät toivat poliittiseen keskusteluun vihdoin jotain muutakin, kuin päätöntä hyökkäilyä vanhoja dinosauruksia kohtaan. Jokin aika sitten julkistettu perustulomalli on kaikessa sekavuudessaan ja keskeneräisyydessään sitä kuuluisaa jotain aivan uutta. Tai no ei nyt ihan täysin uutta, mutta kuitenkin. Sanotaan, että parempaa, kuin vain hyvä yritys.

Työhuone toi perustulon Ville Niinistön muodossa myös ylioppilaskuntien tietoon helmikuun alussa. Kerrankin jengistä saatiin irti edes puolikkaita mielipiteitä. Ville oli juuri sopivan provosoivan innostava, joten pisteet Turkuun. Tai ehkä se oli vaan paikkana ollut Työväen Akatemia, joka huokui poliittista innostusta ja sai ihmiset ottamaan kantaa. No joo, ehkä ei. (miksiköhän sitten edes kirjoitin sen tuohon?)

Vihreät perustelevat malliaan hyvin perustuslain 19§ 1 momentin mukaan: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.” Tietenkin mietityttää, että millainen perustoimeentuloturva esitetty 440 euroa sitten on, mutta onhan se sentään veroton. Ja sen päälle voi tehdä töitä, millaisia vaan (ei vääriä johtopäätöksiä tästä, kiitos).

Demarit (tai siis Kalevi Sorsa-säätiö) julkistivat viikonloppuna oman vastavetonsa Vihreiden mallista. Lehtien palstoilta varastettuna ministeri Haataisen mukaan sosiaaliturvaa ei pidä maksaa siitä, että on vaan olemassa. Tiukka linja tuohon äsken mainittuun perustuslakiin suhteutettuna. Läpi tiedotustilaisuudessa pidetyn puheenvuoronsa, ministeri Haatainen peräänkuuluttaa erilaisten Vihreiden perustulomallia valmistelleiden työryhmien kokoonpanoja ja taustoja esiin. Aika skeptistä.

No toisaalta. Samaan aikaan eräskin kansallinen opiskelijajärjestö pelkää demareiden ”salaisen” opintotukiryhmän ”iskua”. Skeptistä? Erittäin.

Niinistön mukaan koko paketti rahoitetaan esimerkiksi hallinnon säästöillä, joista kertyy noin 200 miljoonaa euroa. Hallinnon säästöt tarkoittavat siis palkkamenojen karsimista, joka tarkoittaa välillisesti työttömyyttä. Tai aika kovia eläkeputkia. Sen päälle vielä miljardi ympäristöveroja, jotka ovatkin kannatettavia. Kuten käyttöön perustuva verotus muutenkin. Laskelmissa on kuitenkin häiritsevää se pieni yksityiskohta, että niitä ei saa nähtäviksi, koska ne eivät ole valmiit. Kohtuullisesti vaikeuttaa niiden realistisuuden arviointia.

Vihreiden laskelmien mukaan perustulomalli poistaisi 70 prosenttia sosiaalitoimistojen asiakkaista. Tämä onkin mallin ehkä epäilyttävin kohta. Koska perustulon saa anomatta ja käymättä edes ulkona, niin sosiaalitoimen ohjauspolitiikka ja neuvonta poistuu kokonaan. En väittäisi pelkästään hyväksi asiaksi. Tähän tarttuivat myös Demarit viikonloppuna. (mitäs tämä kertoo kirjoittajasta? joo-o) Demarien pointtia pätkätöiden suorasta lisääntymisestä en nyt silti ihan heti osta.

Vihreiden esittämässä mallissa on paljon hyviä elementtejä, mutta se myös herättää paljon kysymyksiä. Kannatettavinta on sosiaaliturvan ja verotuksen perinpohjainen miettiminen tulevan vaalikauden aikana. Avoimempi valmistelu voisi vähentää muiden epäluuloja ja "alasampumistarvetta".

Tänään tuli muuten jalkauduttua ns. kansan pariin vaalien hengessä. Oli hauska(?) huomata, miten perustulosta on tullut jo globalisaation veroinen sanahirviö, josta kaikki puhuvat. Tietämättä mistä puhuvat. Tai miksi.

Ai niin. Tiistaina iskee vielä Kokoomuksenkin miekka tähän samaan kiveen. Saa nähdä miten tutkimuksen lähtökohtia kuvastaa tiedotustilaisuuden pitopaikkana oleva Suomalainen Klubi, tunnettu tasa-arvon ja köyhien ystävä.


JK: Ja kaikki nämä huomiot ovat vain tiivistelmien tai kalvosarjojen pohjalta. Kuka niitä raportteja muka oikeesti lukee kokonaan? Tsiisus.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vihreillä on dinosauruksia ja demareilla Haatainen, perustulo pelastaa ja johtaa painajaiseen. Toden totta, kuka näitä juttuja jaksaa kokonaan lukee.

Harmi(tai itse asiassa hauskaa), että kirjoittaja on kompastunut omaan näppäryyteensä (tai unohtanut sen), kun kehuu ja kritisoi ihan miten sattuu. Ois nyt vielä ottanut kommentoitavaks muidenkin puoluiden kantoja, mutta piilodemari ei kai itselleen voi mitään.

3:41 PM  
Blogger asiaa said...

Taisitpa kuitenkin jaksaa, kun voimia riitti vielä kommentoimiseenkin. Mutta jos olisit ollut tarkkana, olisit huomannut, että demareilla on sekä dinosaurukset että Haatainen. Vihreillä sitten loput maailman ihmeistä.

10:45 PM  

Post a Comment

<< Home