5.12.06

Kevyesti politiikasta, lukukausimaksuista ja terveydenhuollosta

Käytiin tänään puhumassa opiskeluterveydenhuollosta ja YTHS:stä eduskunnassa. Aina se vaan tuntuu hyvältä, että jaksavat meitä kuunnella. Ja tuntuvat joskus jopa ymmärtävänkin. Tulee sellainen fiilis, että nyt me nuoret taas vaikutamme. (joskus tuollainen fiilis vaan tulee ihan oikeesti..) Mutta upea työkaverini on kyllä täysin oikeassa sanoessaan, että kansanedustajat haluavat aina patenttiratkaisua kaikkeen: lakimuutosehdotusta tai jotain muuta valmiiksi kirjoitettua muutosta, johon on kätevää vain laittaa oma nimi alle ja kerätä opiskelijoilta/maakunnista/kansalaisjärjestöiltä/eläkeläisiltä suuret sympatiat. Valmiiden ratkaisujen odottaminen ei kyllä ole yksin politiikan ongelma, mutta itseäni ainakin ärsyttää suunnattomasti lukukausimaksukeskustelun typerä mustavalkoisuus. Hittoako niistä lukukausimaksusta on yliopistojen rahoitusvajeita pelastamaan. Eräillä tahoilla uskotellaan itselleen ja muille aivan liian suureen ääneen suomalaisen korkeakoulutuksen erinomaisuutta. En kiistä, etteikö maassa paikoitellen olisi hyvää tai jopa erinomaista koulutusta ja/tai tutkimusta. Aasiasta tuleville opiskelijoille, joista parhaat ovat jo menneet jenkkeihin tai muualle Eurooppaan, ei parhaimmastakaan opetuksesta taida olla juurikaan hyötyä, jos se luennoidaan tankero-englanniksi tai savoksi. Tai kuten eräs professorini asian suunnilleen ilmaisi: "Ai luentoja englanniksi? Olen käyttänyt samoja saksankielisiä kalvoja jo 30 vuotta. Jos ei kelpaa, niin...". Tässä asiassa on todella tarvetta minkä tahansa puolueen unilukkarille. Let's get a grip.

Tänään olisi muuten Samokin glögit. Emme ole koko vuonna oikein saaneet heidän sopo-tyyppeihin mitään yhteyttä terveydenhuoltokysymyksissä ainakaan. Siis siinä mielessä, että puhuisimme edes oikein samalla tasolla. Puhelimeen ovat toki vastaanneet, useimmiten. Kai me sit ollaan niin vastenmielistä porukkaa tai vaan niiiiiiin väärässä sen asian kanssa. Ei me kyllä kaikki voida millään olla täysin iljettäviä. Jonkun meistä on pakko olla hyvä, kiva ja muuta. Joten kai me vaan olemme sitten väärässä. Tänään voisin itseasiassa ottaa asian (siis olemmeko väärässä vai inhottavia) puheeksi, jos tästä Mäkelänkadulle uskallaudun.

On kyllä ollut nyt syksyllä tosi turhauttavaa, kun eivät ole edes kysyttäessä suostuneet keskustelemaan koko terveydenhuoltokysymyksestä. Aina vaan vetoavat siihen, että SYL on aina ennen vaan haukkunut lyttyyn heidän esityksensä jne... Hitostako minä tiedän, mitä keskusteluja on käyty joskus viisi vuotta sitten. Tietääkö oikeasti enää kukaan? Ja onko sillä edes mitään merkitystä vuonna 2006? Ymmärrän tietty, että ovat turhautuneita, koska amk-opiskelijoiden terveydenhuolto ei ole kehittynyt juurikaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Mutta silti ihmettelen tällaista me-ei-haluta-puhua-teille -asennetta. Epätietoisuushan johtaa vaan epäluuloihin ja vääriin tulkintoihin, kuten olen heille useasti jo sanonut. Koko vuoden ajan Samokin kikkailut ovat tuntuneet epäsuorilta hyökkäyksiltä YTHS:tä kohtaan, niin käytäväkeskusteluissa kuin lehtienkin palstoilla. Onko tämä ollut tahatonta vai ei, sitä en tiedä. Ja ei Samokin liittokokouksen linjaus asiasta Kalevankadun fiiliksiä parantanut yhtään. "Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon rahoitus on kanavoitava valtiolta ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kautta. Korkeakoulut hankkivat terveydenhuoltopalvelut opiskelijoilleen haluamallaan tavalla, esimerkiksi ostamalla palvelut kunnalta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta." Suosittelisin ihmisiä tutustumaan seuraaviin käsitteisiin: vakuutusperusteinen, sopimusrahoitteinen ja säätiölaki.

Opin tänään uutta Coka-kolasta: Jos cokistölkin (laitti, tietty!) laittaa pakasteeseen ja unohtaa sinne, niin työhuoneelle voi käydä huonosti tölkkiä avattaessa. Tänään kävi. Oma tyhmyys harmittaa kovin paljon aina ajoittain. Olikohan tämä muuten nyt pahimmanlaatuista product placementtia? Ei kai voi olla, kun tein kirjoitusvirheitäkin..

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mä oon pitkään miettinyt... mitä jos SYL laittaisi kunnolla pökköä pesään ja suunnittelisi ja toteuttaisi (omissa kehyksissään) "valmiin lakiesityksen". Ts. loisi esityksen, johon voisivat edustajat vain laittaa nimensä.

Tottakai se on paljon vaadittu ja jopa mahdoton pyyntö, mutta itseäni on aina ärsyttänyt se, että Y-liike (kiitos K. Launis) toimii reaktiivisesti, eikä ehdi ehdottaa uusia menetelmiä tai ratkaisuja. En mä tiedä, riittääkö osaaminen ja muu, mutta mun lapsen uskolla varustettu pääni sanoo, että vaatimalla jotaina, johon valtio ei ole osannut kehittää puolustusta, saattaisi saada aikaan jotain. Jos ei muuta, niin keskustelua, jota kannattaisi käydä.

12:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tämä keskustelu käy niiiin vanhaksi sen jälkeen, kun Syl ja Samok yhdistyvät ja YTHS lakkautetaan. Olisi ehkä syytä jo nyt miettiä, jos Ylioppilasterveyden omaisuus voitaisiin säätiöidä opiskelijaterveystutkimukseen.

2:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Onko se Samok muuten lähettänyt sitä linjaansa kirjallisena vieläkään...?

5:59 PM  

Post a Comment

<< Home